ΝΗΣΤΙΣΗΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΤΑΜΠΟΥΛΕ ΜΕ ΕΞΤΡΑ ΠΛΗΓΟΥΡΙ
ΥΛΙΚΑ
- 1 φλιτζάνι πληγούρι
- 2 ώριμες, σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους χωρίς σπόρους και ζουμιά
- 2 κρεμμυδακια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 κούπα μαϊδανό, ψιλοκομμένο, έχοντας αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος από τα κοτσάνια
- 1 κουταλιά δυόσμο, ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα
- ? κουταλάκι τριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
- 1/2 λεμόνι, χυμός
- 3 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- ? κουταλάκι τριμμένη κανέλα
- ½ κουταλάκι κύμινο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλύνετε το πλιγούρι σε κρύο νερό αλλάζοντας το δύο τρεις φορές και αφήστε το για δύο ώρες να φουσκώσει.
Στραγγίστε το καλά και τοποθετήστε το σε μία πετσέτα κουζίνας για να στεγνώσει. Βάλτε το σε μπολ και ανακατέψτε με ένα πιρούνι μερικές φορές ώστε να μην κολλάει.
Βάλτε τις κομμένες ντομάτες στο μπολ, ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά και προσθέστε τα στο μπολ. Πασπαλίστε με το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Προαιρετικά συμπληρώστε με τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
ΡΟΖ ΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΥΔΙ
ΥΛΙΚΑ
- 100 γρ. καρυδόψυχα
-
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά φλωρίνης
-
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
-
1 κοτσάνι σέλερι και 1-2 φύλλα (προαιρετικά)
- ελάχιστο αλάτι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζεις τα καρύδια μόνα τους στο μούλτι και χτυπάς να γίνουν κρέμα. Κόβεις την πιπεριά, αφαιρώντας τα σποράκια, και το κρεμμυδάκι σε μικρά κομμάτια και τα βάζεις στο μούλτι με την κρέμα. Χτυπάς μέχρι να λιώσουν και να γίνουν ένα ομοιόμορφο ροζ ντιπ. Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις ένα κοτσάνι σελερι για να δώσει όγκο και 1-2 φύλα σέλινου για έξτρα γεύση. Μπορείς να το αλείψεις στο ψωμί, να το χρησιμοποιήσεις ως ντιπ, να το σερβίρεις πάνω σε καναπεδάκια, να το βάλεις σε σάντουιτς σαν σάλτσα ή να το σερβίρεις πάνω σε ψητά λαχανικά. Μία φορά το δοκίμασα και ως σάλτσα σε ζυμαρικά.
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ
- ½ κιλό σπαγγέτι
- 3 κολοκυθάκια κομμένα σε μπαστουνάκια
- 12 γαρίδες μεγάλο μέγεθος
- 400 γραμμάρια ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
- ½ φλιτζάνι κρασί
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- τυρί τριμμένο (ρεγκάτο ή παρμεζάνα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε τις γαρίδες και τις καθαρίζουμε από τα κεφάλια, το κέλυφος της πλάτης και το μαύρο εντεράκι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε και τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε και αυτά μαζί με τις ντομάτες και τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε και τις γαρίδες, τις σβήνουμε με το κρασί και τις βράζουμε για 4-5 λεπτά ακόμα.
Βράζουμε στο μεταξύ τα ζυμαρικά και τα σουρώνουμε. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και σερβίρουμε αμέσως. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύουμε με το τριμμένο τυρί.
ΦΑΒΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ
ΥΛΙΚΑ
- Αλάτι
- Λεμόνι
- Ελιές
- Κάπαρη
- Αντζούγιες
- 250 γραμμάρια φάβα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι φυτική μαργαρίνη λιωμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με άφθονο νερό πλένετε την φάβα μέσα σε σουρωτήρι. Τη μεταφέρετε σε κατσαρόλα και γεμίζετε με νερό μέχρι τη μέση.
Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα, 15 λεπτά πριν από το τέλος προσθέτετε μία κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι και ½ φλιτζάνι φυτικής μαργαρίνης λιωμένη.
Ανακατεύετε και ύστερα σερβίρετε σε βαθύ πιάτο. Σερβίρετε με τις αντζούγιες, το κρεμμύδι, την κάπαρη και τις ελιές. Τέλος ραντίζετε με λεμόνι.
ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 300 γραμμάρια ρύζι
- αλάτι, πιπέρι
- 5-6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών εμπορίου
- 6 φρέσκιες αγκινάρες
- 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις τοποθετούμε σε μπολ με νερό και χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Στη συνέχεια τις κόβουμε σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε μια μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια και τις αγκινάρες χωρίς ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό λαχανικών μαζί με το ρύζι, με αλάτι και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
Pίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό σταδιακά και ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει το νερό του. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.