ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΝΗΣΤΙΣΗΜΟΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

 

  •  ½ κ.  Πράσινα κολοκυθάκια
  •  200 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  •  ½ ματσάκι μαϊντανό
  •  ½ ματσάκι δυόσμο
  •  ½ ματσάκι μαϊντανό
  •  10 φρέσκα κρεμμυδάκια
  •  1 ξερό κρεμμύδι
  •  3 κουτ. αλεύρι
  •  1 φακελάκι μπεικιν πάουντερ
  •  Ελαιόλαδο
  •  Aλάτι/Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  Τρίβεις τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη. Στη συνέχεια τα βάζεις σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζεις με αρκετό αλάτι για να βγάλουν τα υγρά τους και τα αφήνεις για ένα τέταρτο περίπου. Στη συνέχεια ψιλοκόβεις τα πράσινα λαχανικά και το ξερό κρεμμύδι. Τα ρίχνεις σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύεις με τα κολοκύθια.  Τα ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύεις με αλεύρι, μπέικιν πάουντερ  και τριμμένη φρυγανιά για να δέσει το μίγμα. Αν δεν θες να σου μαυρίσει το λάδι όταν τηγανίζεις μπορείς να παραλείψεις το αλεύρι. Πρόσεξε όμως, γιατί θα δυσκολευτείς να δέσεις το μείγμα χωρίς αλεύρι. Φτιάχνεις μικρά κεφτεδάκια, πλάθοντας τα στο χέρι σου. Ρίχνεις ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει καλά. Τηγανίζεις  τους κεφτέδες. Στη συνέχεια τους τοποθετείς σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι τους και είναι έτοιμοι και τραγανοί!  Μπορείς να προσθέσεις στην γέμιση ότι άλλο υλικό θέλεις, όπως τυρί φέτα ή κεφαλοτύρι.

 

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΜΕ ΜΕΛΙ

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 χταπόδι (1 ½ -2 κιλών)
  • 3-4 καρότα
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • ½ φλ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 σκ. σκόρδο
  • Διάφορες πολύχρωμες πιπεριές
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • ½ ποτ. κονιάκ
  • ½ ποτ. γλυκό κρασί
  • ½ φλ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

   Σε βραστό νερό ζεματίζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια. Ψιλοκόβουμε ή χοντροκόβουμε, κατά προτίμηση, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε το χταπόδι, το τσιγαρίζουμε και μετά προσθέτουμε το πιπέρι και το μπαχάρι. Τα ρίχνουμε από την αρχή γιατί βοηθούν το χταπόδι να μαλακώσει. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστεί ακολουθεί το κρασί και στην συνέχεια το ξύδι. Αφού το αφήνουμε να βράσει μία ώρα προσθέτουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, τα καρότα, τα φύλλα δάφνης και τις λιαστές ντομάτες. Τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 30 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε το μέλι και τις πιπεριές κομμένες σε φέτες. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί λίγο, πριν σερβίρουμε. 

 

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΖΑΤΖΙΚΗ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. άσπρα φασόλια
  • 1 αγγούρι
  • 1-2 σκ. σκόρδο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • ½ κ.γ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήνεις τα φασόλια να μουλιάσουν στο νερό για 8 ώρες και τα βράζεις ώσπου να μαλακώσουν καλά. Η ώρα που θέλουν εξαρτάται από το μέγεθος τους. Ενώ βράζουν τα φασόλια, καθαρίζεις το αγγούρι α?ό τη φλούδα και τους σπόρους, το τρίβεις στο χοντρό τρίφτη, το αλατίζεις ελαφρά και το αφήνεις για ένα τέταρτο να τραβήξει τα ζουμιά του. Στη συνέχεια, το στραγγίζεις καλά.

Όταν βράσουν τα φασόλια, τα ξεπλένεις με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζεις με τα χέρια και τα λιώνεις καλά στο μούλτι (μπλέντερ) για να δημιουργηθεί μία παχύρρευστη κρέμα. Αυτή η κρέμα θα αποτελέσει τη βάση για το τζατζίκι αντικαθιστώντας το γιαούρτι. Προσθέτεις στο μούλτι το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και το σκόρδο και χτυπάς

καλά για λίγο ακόμα. Βάζεις σε μπολ την κρέμα, το τριμμένο αγγούρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Αλατίζεις και ανακατεύεις μέχρι να αναμειχτούν όλα καλά. Το αφήνεις για μία ώρα στο ψυγείο και σερβίρεις πασπαλίζοντας με λίγο άνηθο και περιχύνοντας μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Σερβίρεις με ψωμί ή το βάζεις μέσα σε πίτα ολικής. Προσωπικά, προτιμώ να το σερβίρω πάνω με ψωμί Εσσέων από φύτρα σιταριού.

ΚΡΕΜΥΔΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  •  4 μεγάλα ξερά Κρεμμύδια
  •  2 φλιτζ. πλιγούρι
  •  3 ντομάτες
  •  1 κολοκύθι 
  •  2 σκελ. σκόρδο
  •  3 πατάτες
  •  Ελαιόλαδο
  •  αλάτι/ Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά, καθαρίζεις τα κρεμμύδια, γεμίζεις μια κατσαρόλα με νερό και τα αχνίζεις για πέντε λεπτά, για να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, κουφώνεις τα κρεμμύδια, αφαιρώντας το εσωτερικό μέρος. Το κρεμμύδι που βγάζεις δεν το πετάς, το ψιλοκόβεις και το σοτάρεις σε ένα μεγάλο τηγάνι με ελαιόλαδο. Ρίχνεις στο τηγάνι και το πλιγούρι. Τρίβεις στον τρίφτη το κολοκύθι και το ρίχνεις και αυτό μέσα στην κατσαρόλα. Το κολοκύθι το βάζεις προαιρετικά, αν θες μια πιο χορταστική γέμιση. Σβήνεις με τριμμένη ντομάτα. Προσθέτεις νερό και αφήνεις την γέμιση να βράσει. Μετά από πέντε λεπτά την βγάζεις από την φωτιά, την αφήνεις να κρυώσει λίγο και γεμίζεις τα κρεμμύδια σου. Φρόντισε να υπολογίζεις ότι το πλιγούρι φουσκώνει λιγότερο από το ρύζι, οπότε γέμισε τα κρεμμύδια, σχεδόν μέχρι πάνω. Στη συνέχεια τοποθετείς τα κρεμμύδια σε ένα μικρό ταψάκι, κόβεις τις πατάτες σε σχήμα κυδωνάτο και τις ρίχνεις ανάμεσα στα κρεμμύδια να γεμίσεις τα κενά. Περιχύνεις το φαγητό με αρκετό ελαιόλαδο και το βάζεις στο φούρνο. Ψήνεις για μισή ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο ψησίματος σκέπασε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν τα κρεμμύδια.

 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μικρό μαλακό αβοκάντο
  • 1/2 πορτοκάλι
  • μία χούφτα άνηθο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 κουταλάκι κάρυ
  • 1 κουταλιά ξίδι βαλσάμικο
  • λίγο αλάτι
  • Διάφορα λαχανικά για σαλάτα (μαρούλι, κόκκινο λάχανο, τριμμένο καρότο, μαιντανό, ψιλοκομμένο κρεμμύδι)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζεις στο μούλτι τη σάρκα του αβοκάντο, το χυμό από το μισό πορτοκάλι, τον άνηθο, το ξίδι, τα κρεμμυδάκια το κάρυ και το αλάτι. Χτυπάς μέχρι να γίνει μία πράσινη κρέμα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις την κρέμα με τα λαχανικά της σαλάτας. Για να πάει παντού η σάλτσα χρησημοποιείς τα χέρια σου αφού πρώτα τα έχει πλύνει καλά. Στη συνέχεια σερβίρεις τη σαλάτα σε ένα πιάτο. Με ένα μεγάλο αβοκάντο αυτή η σαλάτα μπορεί να αποτελέσει ένα γεύμα που θα σου δώσει πολύ ενέργεια και σε κρατήσει χορτάτο αρκετή ώρα.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΑΝΕΥ ΕΛΑΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ

  • 8 μεγάλες κόκκινες - κίτρινες πιπεριές
  • 8 κουταλιές σούπας φακές
  • 8 κουταλιές σούπας ρύζι
  • 1 μικρό ψιλοκομμένο πράσο
  • 2 κλαδιά ψιλοκομμένο σέλερι
  • 4 σκελίδες τριμμένο σκόρδο
  • 3 κουταλάκια τσαγιού τριμμένο κύμινο
  • 1 κουταλάκι τσαγιού τριμμένο κόλιαντρο
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 1 κούπα νερό
  • 4 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τις φακές και το ρύζι, ξεχωριστά να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε. Κόβουμε ένα καπάκι από το πάνω μέρος από τις πιπεριές και με προσοχή αφαιρούμε τα σπόρια και τις μεμβράνες. Βάζουμε τις πιπεριές στο ταψί.

Σε μεγάλο ζεσταμένο ανιτκολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το πράσο και το σέλερι. Τα μαγειρεύουμε για 3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο και το κόλιαντρο. Μαγειρεύουμε για ακόμη ένα λεπτό.
Προσθέτουμε τις φακές, το ρύζι, αλατοπίπερο και το ζωμό και σιγοβράζουμε για 8 - 10 λεπτά, να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις πιπεριές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 περίπου λεπτά στους  180 βαθμούς σε ταψάκι που έχουμε στρώσει ένα λαδόχαρτο ψησίματος.

 

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 700 γραμμάρια κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • Ντοματίνια
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί μαζί με το λιωμένο σκόρδο και το δεντρολίβανο. Αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Τα βάζουμε να ψηθούν στο φούρνο για 20 λεπτά.

ΦΑΒΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

 



ΥΛΙΚΑ


Για τη φάβα

  • ½ κιλό φάβα
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι


Για τους φαβοκεφτέδες

  •  1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  1 σκελίδα σκόρδο
  •  200 γραμμάρια φρυγανιά
  •  100 γραμμάρια αλεύρι
  •  2 αυγά
  •  200 γραμμάρια γραβιέρα Κρήτης
  •  χυμό μισού λεμονιού
  •  ελιές

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη φάβα
Σε μια χύτρα ταχύτητος βράζουμε μισό κιλό φάβα με ένα ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, δυο σκελίδες σκόρδο, ένα ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Καλύπτουμε τα υλικά με ζεστό νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά με κλειστό καπάκι.

Όταν κρυώσει η φάβα, την περνάμε από χειροκίνητο μύλο ή την πολτοποιούμε όπως αλλιώς μπορούμε (μίξερ, γουδί, πιρούνι).

Για τους φαβοκεφτέδες
Μέσα στη φάβα ρίχνουμε όλα τα υλικά για να την πλάσουμε σε κεφτέ: τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο, την τριμμένη γραβιέρα και τη φρυγανιά.
Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε στο ψυγείο μια ώρα να δέσει η ζύμη.

Πλάθουμε στρογγυλές μπαλίτσες με τη φάβα. Στο κέντρο μπήγουμε μια ελιά, αφού της αφαιρέσουμε το κουκούτσι.
Βουτάμε τους κεφτέδες στο αλεύρι και αφού κάψουμε λάδι για τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τους φαβοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε για 4 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

 

 

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΑ

Φασολάδα με σελινόριζα και καρότα


ΥΛΙΚΑ

  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε καρέ
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε καρέ
  • 1 βαθύ πιάτο λάχανο χοντροκομμένο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού φασόλια μαυρομάτικα
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (προαιρετικά)
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα σε καρέ
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα σε καρέ
  • 1 σελινόριζα ψιλοκομμένη σε καρέ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Σε μια κατσαρόλα ζεματάμε τα μαυρομάτικα φασόλια σε νερό που βράζει για 15 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
Στη συνέχεια σε άλλο σκεύος ζεσταίνουμε το 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο και ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, να μαραθούν, για 5 λεπτά. Ρίχνουμε και τα ζεματισμένα φασόλια και την ντομάτα μαζί με 2 λίτρα νερό.

Βράζουμε τη φασολάδα για 30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν τα φασόλια. Στο τελευταίο βράσιμο προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Συνοδέψτε με φρέσκο ψωμί.


ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

 

Νηστίσιμα γεμιστά

ΥΛΙΚΑ

  • 6 ντομάτες
  • 6 πιπεριές
  • 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
  • 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού φυτική μαργαρίνη λιωμένη
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ντοματοχυμό
  • 2 κρεμμύδια
  • Φρυγανιά τριμμένη
  • 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με άφθονο νερό πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές. Κόβουμε μία λεπτή φέτα από τη μεριά των κοτσανιών και αδειάζουμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους. Κρατάμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και το ψιλοκόβουμε.

Ανακατεύουμε το ρύζι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον πολτό της ντομάτας, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού φυτική μαργαρίνη και το αλατοπίπερο.

Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα, τις σκεπάζουμε με τις φέτες που έχουμε κόψει και τις βάζουμε στο ταψί μαζί μετις καθαρισμένες πατάτες.
Τις περιχύνουμε με τον ντοματοχυμό, την υπόλοιπο μαργαρίνη και ψήνουμε τα γεμιστά σε 180 βαθμούς σε αντιστάσεις για 60 λεπτά
.